Google renunta la Authorship

Atotputernicul Google sau Motorul (de cautare al) internetului a decis sa renunte la afisarea informatiilor despre autor printre propriile rezultate. Niciun fel de problema, un artificiu in minus- am fi tentati sa spunem dar pentru multi, lucrurile nu sunt chiar asa de simple.
googleauthorship.jpg
Iar in categoria multi ii includem pe cei care au apucat sa isi optimizeze site-ul in functie de autorul articolului si care au investit timp si bani in promovarea pe criterii de «paternitate ». Despre ce vorbim, de fapt ?

Ati observat, poate, incepand cu 2011 si pana de curand- mai exact, sfarsitul lunii august- ca in momentul in care cautati o informatie pe Google si gaseati un articol pertinent, vedeati si o imagine cu autorul dar si un link catre profilul sau de Google+. Ei bine, motorul de cautare a renuntat tocmai la afisarea acestor ultime doua detalii.

De ce aceasta modificare dupa ce majoritatea si-a pus la punct paginile de Google+ si s-au creat legaturi interesante bazate pe interese comune, domeniu de activitate, pasiuni, etc. ? Analistii motorului de cautare recunosc ca au constatat irelevanta sau importanta scazuta a acestor informatii afisate.

Mai mult, ei au precizat ca in multe situatii includerea datelor despre autor printre rezultate a daunat acuratetii cautarii generale.

Totusi, reprezentantii Google au facut asigurari ca eliminarea « paternitatii » nu afecteaza traficul catre site-urile web. Modificarea nu are rolul de a sabota ci de a imbunatati experienta cautarii in functie de cuvinte cheie.

Si putem sa ii credem pe cuvant sau sa ne incredem in realitatea navigarii : chiar si dupa eliminarea Google autorship, utilizatorii interesati de anumite subiecte despre care s-a scris pe profilele Google+ vor vedea in listele de rezultate si aceste profile sau mesajele postate acolo.

Singurul impact al deciziei Google se resimte doar asupra caracteristicilor sociale ale online-ului. Si, evident, putem sa luam in calcul si comentariile carcatasilor care nu renunta la ideea lor : Google a introdus autorship nu ca un experiment ci doar pentru a incuraja utilizatorii sa se inscrie si sa foloseasca Google+. Scopul : interconectarea unui numar cat mai mare de persoane.

Un alt punct de vedere, mult mai temperat, este ca decizia vine ca un pas firesc, in urma unei perioade de proba. Si, deloc ca o surpiza daca avem in vedere ca in luna iunie 2014 Google stergea din rezultate imaginea/poza de la profilul Google + al autorului unui articol.

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Mediul online este viitorul

Cuvintele precum “web design”, “web developer” sau “optimizare SEO” au intelesuri mai putin cunoascute pentru persoanele care doresc sa inceapa o afacere pe internet. Este greu sa patrunzi si mai ales sa aplici tainele utilizarii... Continue →